Wilt u stoppen met roken? Misschien heeft u iets aan deze adviezen.

Informatie opzoeken

Zoek van tevoren informatie op over wat er met u kan gebeuren als u stopt met roken. U kunt namelijk ontwenningsverschijnselen krijgen. Dat zijn klachten die veroorzaakt worden door het stoppen met roken. Bijvoorbeeld hoofdpijn, prikkelbaar zijn of zweten.

En wat worden voor u misschien moeilijke momenten als u eenmaal gestopt bent? Als u weet wat u te wachten staat, kunt u zich daarop voorbereiden. Op de website Ikstopnu.nl vindt u veel informatie over ontwenningsverschijnselen, en tips om het stoppen te blijven volhouden.

Kies een dag

Kies een dag uit waarop u stopt met roken. Ga vanaf die dag niet alleen minderen, maar stop er helemaal mee.

Vertel het iedereen

Vertel iedereen dat u een serieuze poging doet om te stoppen met roken. En vraag mensen of ze hier rekening mee willen houden door geen sigaret aan te bieden of niet te roken waar u bij bent.

Verleidingen wegnemen

Tips om niet in de verleiding te komen:

  • Gooi alles weg wat met het roken te maken heeft: aanstekers, vloeitjes, sigaretten, shag, enzovoort.
  • Vermijd (in ieder geval de eerste tijd) plaatsen of gebeurtenissen waar gerookt wordt. Ga bijvoorbeeld niet naar een feestje als daar veel gerookt wordt.
  • Spreek vaker af met mensen die niet roken.

Streng zijn en positief blijven

Streng zijn voor uzelf is belangrijk als u wilt stoppen. Uw zelfdiscipline moet sterker zijn dan de verleiding. Herinner uzelf er steeds aan waarom u stopt met roken. Blijf positief en blijf erin geloven dat u het kunt. Beloon uzelf eventueel ook met een klein cadeautje. Bijvoorbeeld elke maand sinds u gestopt bent.

Afleiding zoeken

Afleiding kan helpen! Bedenkt van tevoren wat u gaat doen als u toch in de verleiding komt om te gaan roken. Een boek lezen of een praatje maken met iemand kan al voldoende zijn. Maar u kunt ook juist iets actiefs gaan doen, zoals hardlopen of een eind fietsen.

Doorgaan

Misschien vindt u het erg moeilijk om vol te houden en steekt u toch weer een sigaret op. Denk dan niet direct dat u het niet kunt en dat u weer bent begonnen met roken. Stop gewoon opnieuw.

Zelfhulp of cursus

Er is allerlei ondersteuning voor mensen die zelfstandig proberen te stoppen met roken:

  • Stoppen met roken-apps voor op de smartphone.
  • Interactieve zelfhulpprogramma's op internet.
  • Zelfhulpboeken over stoppen met roken. Deze zijn ook te leen in de bibliotheek.
  • Een cursus of training.

Meer informatie over goede stopmethoden vindt u op de website Ikstopnu.nl. Uw huisarts kan u helpen om de aanpak te kiezen die bij u past.

Hulp van de huisarts

Uw huisarts kan u helpen bij het stoppen met roken. Wanneer u hulpmiddelen wilt gebruiken, zoals nicotinevervangende middelen of medicijnen, dan is het verstandig om de huisarts om advies te vragen.

Hulpaanbod

Cursus stoppen met roken

Behandeling game- en gokverslaving

Hervitas biedt een ambulante behandeling van 3 weken. Dat wil...

Ambulante behandeling jongeren en volwassenen

Behandeling van jongeren van 12 t/m 23 jaar (Brijder Jeugd) en...

Verslavingszorg: roken

Ambulante behandeling jongeren en volwassenen

Behandeling van jongeren van 12 t/m 23 jaar (Brijder Jeugd) en...

Vergelijk hulpaanbod