Een rolstoel voor tijdelijk gebruik kunt u lenen bij de thuiszorgwinkel. Heeft u langdurig een rolstoel nodig, dan komt u misschien in aanmerking voor een vergoeding via de gemeente.

Soorten en maten

Op de website Hulpmiddelenwijzer.nl vindt u een overzicht van de verschillende soorten rolstoelen. Inzet van hulpmiddelen vanuit de gemeente kan alleen bij de gecontacteerde aanbieder. U kunt ook eens gaan kijken bij een organisatie die rolstoelen verkoopt of uitleent, bijvoorbeeld de thuiszorgwinkel.

Rolstoel voor school of werk

Als u een rolstoel of ander loophulpmiddel nodig heeft voor school of werk, dan kunt u een aanvraag doen bij het UWV.

Rolstoel voor tijdelijk gebruik

Heeft u maximaal 6 maanden een rolstoel nodig? Dan kunt u een rolstoel lenen bij de thuiszorgwinkel. Dit wordt vaak vergoed door de zorgverzekering. De thuiszorgwinkel moet dan wel een contract hebben met uw zorgverzekeraar. Meestal is het lenen van een rolstoel dan gratis.

Gaat u naar een andere leverancier, dan moet u misschien een deel zelf betalen. Informeer daarom van tevoren bij uw zorgverzekeraar naar de voorwaarden.

Af en toe een rolstoel lenen

In veel gemeentes bestaan uitleenpunten waar u terecht kunt voor het lenen van een rolstoel. Bijvoorbeeld in het winkelcentrum, bij de supermarkt op in het verzorgingshuis. U leent de rolstoel dan maar kort, bijvoorbeeld voor een paar uur of voor een dag.

Voor langdurig gebruik

U komt bij de gemeente in aanmerking voor een rolstoel als u moeite heeft met het verplaatsen in en om het huis, of met het verplaatsen buitenshuis. Uw klachten moeten medisch aantoonbaar zijn en u moet de rolstoel langdurig nodig hebben.

U kunt contact opnemen met het Sociaal Team / het team Wmo als u zelf niet tot een oplossing van uw probleem kunt komen. U doet dan een melding voor Wmo-ondersteuning. Vervolgens zal de Wmo-adviseur beoordelen of u inderdaad een rolstoel nodig heeft.

Voor sport

Een sportrolstoel is een speciale rolstoel, geschikt om mee te sporten. Meestal is de sportrolstoel een extra rolstoel naast uw gewone rolstoel. Maar er zijn ook rolstoelen die u zowel voor sport als in en om het huis kunt gebruiken.

Een sportrolstoel kan worden verstrekt via de Wmo. U kunt contact opnemen met het Sociaal Team / het team Wmo om na te vragen of dat in uw geval kan. Natuurlijk kunt u ook zelf een sportrolstoel aanschaffen, huren of lenen.

Tips:

  • Er zijn veel tweedehands sportrolstoelen te koop via internet.
  • Vraag bij uw sportvereniging of u daar een sportrolstoel kunt lenen.

Informatie en advies

Voor hulp bij het kiezen van de juiste rolstoel, kunt u terecht bij:

Hulpaanbod

Hulpmiddelen: rolstoel

Aanvraag rolstoel

We kennen twee hoofdgroepen: - handbewogen rolstoel - elektrische...

Aanvraag sportrolstoel

De sportrolstoel is bedoeld om sporten mogelijk te maken met behulp...

Rolstoelpool

U wilt bijvoorbeeld met familie of vrienden een dagje uit en bent...

Organisaties

Wmo-loket

Gemeente Beverwijk

 0251-25 62 56 beverwijk.nlStationsplein 481948LCBeverwijk

Hulpmiddelenleverancier

Harting-Bank

 088-65 40 842 harting-bank.nlReactorweg 1603542ADUtrecht

Livesave

 085-02 16 216 livesafe.nlBoven de Wolfskuil 36049LXHerten

Thuiszorgwinkel

Vegro

 0800-28 87 766 vegro.nlVennestraat 132161LELisse

Meer info, melding of aanvraag

Vergelijk hulpaanbod