Er zijn veel verschillende soorten rolstoelen. Natuurlijk is het belangrijk dat u een rolstoel krijgt die past bij uw beperking en uw levensstijl.

Soorten en maten

Op de Hulpmiddelenwijzer vindt u een overzicht van de verschillende soorten rolstoelen. U kunt ook eens gaan kijken bij een organisatie die rolstoelen verkoopt of uitleent, bijvoorbeeld de thuiszorgwinkel.

Voor school of werk

Als u een rolstoel of ander loophulpmiddel nodig heeft voor school of werk, dan kunt u een aanvraag indienen bij het UWV.

Voor tijdelijk gebruik

Heeft u maximaal 6 maanden een rolstoel nodig? Dan kunt u een rolstoel lenen bij de thuiszorgwinkel. Dit wordt vaak vergoed door de zorgverzekering. De thuiszorgwinkel moet dan wel een contract hebben met uw zorgverzekeraar. Meestal is het lenen van een rolstoel dan gratis.

Gaat u naar een andere leverancier, dan moet u misschien een deel zelf betalen. Informeer daarom van tevoren bij uw zorgverzekeraar naar de voorwaarden.

Voor langdurig gebruik

U komt bij de gemeente in aanmerking voor een rolstoel als u moeite heeft met het verplaatsen in en om het huis, of met het verplaatsen buitenshuis. Uw klachten moeten medisch aantoonbaar zijn en u moet de rolstoel langdurig nodig hebben.

U kunt contact opnemen met het Sociaal Team / het team Wmo als u zelf niet tot een oplossing van uw probleem kunt komen. U doet dan een melding voor Wmo-ondersteuning. Vervolgens zal de Wmo-adviseur beoordelen of u inderdaad een rolstoel nodig heeft.

Voor sport

Een sportrolstoel is een speciale rolstoel, geschikt om mee te sporten. Meestal is de sportrolstoel een extra rolstoel naast uw gewone rolstoel. Maar er zijn ook rolstoelen die u zowel voor sport als in en om het huis kunt gebruiken.

Een sportrolstoel kan worden verstrekt via de Wmo. U kunt contact opnemen met het Sociaal Team / het team Wmo om na te vragen of dat in uw geval kan. Natuurlijk kunt u ook zelf een sportrolstoel aanschaffen, huren of lenen.

Tips:

  • Er zijn veel tweedehands sportrolstoelen te koop via internet.
  • Vraag bij uw sportvereniging of u daar een sportrolstoel kunt lenen.

Informatie en advies

Voor hulp bij het kiezen van de juiste rolstoel, kunt u terecht bij:

Organisaties

Wmo-loket

Gemeente Beverwijk

 0251-25 62 56 beverwijk.nlStationsplein 481948LCBeverwijk

Hulpmiddelenleverancier

Elektrisch Vervoer Centrum

 0251-25 20 22 evc-heemskerk.nlLijnbaan 651969NDHeemskerk

Hulpmiddelencentrum Haarlem

 088-00 16 300A. Hofmanweg 392031BHHaarlem

Verweij Voetcentraal - Orthopedie, Podologie en...

 075-62 81 257 verweij-voetcentraal.nlCornelis van Uitgeeststraat 171508EGZaandam

Hulpaanbod

Hulpmiddelen: rolstoel

Rolstoel- en scootmobielpool

Voor inwoners van de gemeente Beverwijk is het mogelijk om gratis...

Rolstoelpool

U wilt bijvoorbeeld met familie of vrienden een dagje uit en bent...

Aanvraag rolstoel

We kennen twee hoofdgroepen: - handbewogen rolstoel - elektrische...

Meer info, melding of aanvraag