Een scootmobiel biedt uitkomst als u door ouderdom, ziekte of een handicap niet meer mobiel bent en daardoor niet kunt participeren. U kunt dan zelf op pad om een boodschap te doen, familie te bezoeken of een tochtje te maken. U kunt een scootmobiel kopen, huren of van de gemeente in bruikleen krijgen.

Scootmobiel kopen of huren

Kopen heeft als voordeel dat u zelf het gewenste exemplaar kunt uitkiezen en dat dit ook een gebruikte scootmobiel kan zijn. U kunt hiervoor terecht bij een thuiszorgwinkel of hulpmiddelenleverancier. Bij veel van deze leveranciers kunt u ook terecht als u een scootmobiel wilt huren.

Tweedehands scootmobielen vindt u bijvoorbeeld via Zorgoutlet.nl.

Scootmobiel kiezen

Er zijn allerlei soorten scootmobielen, snelle en langzame, voor twee personen, met 3, 4 of 5 wielen. Op de Hulpmiddelenwijzer vindt u meer informatie over de verschillende modellen.

Of u vraagt aan mensen die u kent, die al een scootmobiel hebben, wat voor scootmobiel ze zouden aanraden.

Scootmobielcursus

Rijden met een scootmobiel kan even wennen zijn. Als u het voor het eerst doet, krijgt u vaak les van een ergotherapeut.

U kunt ook een scootmobieltraining volgen om beter te leren rijden. Veilig Verkeer Nederland (VVN) organiseert scootmobieltrainingen in samenwerking met gemeenten.

U kunt op de website van VVN ook online een verkeerstest en een opfriscrusus voor de verkeersregels doen. Meer informatie vindt u op de website van VVN.

Scootmobiel via de gemeente

U contact opnemen met het team Wmo wanneer u wilt weten of u in aanmerking komt voor een scootmobiel via de gemeente. Daarna zal de Wmo-adviseur met u bekijken wat een goede oplossing voor u is. Soms hoort daar een rijvaardigheidsonderzoek bij: een test waarbij een deskundige, bijvoorbeeld een ergotherapeut, kijkt of u een scootmobiel kunt leren besturen.

Over het doen van een melding bij de gemeente kunt u meer lezen in de tekst over de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

Een andere mogelijkheid is dat u zelf contact opneemt met een leverancier, zij kunnen u dan verder helpen.

Verkeersregels

Voor een scootmobiel gelden bepaalde verkeersregels. U mag op verschillende plaatsen rijden: op de stoep, het voetpad, het fietspad, en de rijbaan. Er gelden verschillende maximumsnelheden en u mag niet rijden op een autoweg of snelweg.

U heeft voor een scootmobiel geen rijbewijs nodig. Kan het voertuig harder dan 10 km per uur, dan is de minimumleeftijd voor de bestuurder 16 jaar. Jongeren onder de 16 jaar kunnen een ontheffing aanvragen om er toch in te mogen rijden.

WA-verzekering verplicht

U bent verplicht een verzekering voor wettelijke aansprakelijkheid (WA-verzekering) af te sluiten voor uw scootmobiel. Krijgt u een scootmobiel via de gemeente als zorg in natura (zin) dan zit hier een WA-verzekering bij. In alle andere gevallen moet u zelf een WA-verzekering afsluiten. Aanvullende verzekeringen kunt u ook zelf afsluiten.

Hulpaanbod

Hulpmiddelen: scootmobiel

ANWB Wegenwacht - Pechhulp voor de scootmobiel

Pechhulp service voor scootmobielen. Bij pech onderweg wordt de...

Aanvraag scootmobiel

Een scootmobiel wordt ook wel booster genoemd.

Opvouwbare scootmobiel

Conec Care verhuurt en verkoopt Moving Life ATTO, opvouwbare...

Organisaties

Wmo-loket

Gemeente Beverwijk

 0251-25 62 56 beverwijk.nlStationsplein 481948LCBeverwijk

Thuiszorgwinkel

Vegro

 0800-28 87 766 vegro.nlVennestraat 132161LELisse

Hulpmiddelenleverancier

Harting-Bank

 088-65 40 842 harting-bank.nlReactorweg 1603542ADUtrecht

Hulphond Nederland

 0486-41 18 78 hulphond.nlBroekstraat 315373KDHerpen

Meer info, melding of aanvraag

Vergelijk hulpaanbod