Een huishouden met kinderen runnen is extra veel werk. Door taken slim te organiseren en op tijd hulp in te schakelen, kunt u de last verlichten.

Anderen inschakelen

Als u tijdelijk niet voor uw kinderen kunt zorgen, bijvoorbeeld omdat u ziek of overbelast bent, dan wordt verwacht dat uw partner of eventuele huisgenoten de zorg overnemen.

Heeft uw partner een baan, dan kan hij of zij wellicht zorgverlof nemen om toch voor de kinderen te kunnen zorgen. Kinderopvang kan ook helpen.

Lukt dat toch niet, dan kunt u anderen inschakelen om te helpen.

Buren, vrienden en familie

Veel kleine vormen van hulp kunnen een groot verschil maken. Misschien kunnen uw ouders een dagje op de kinderen passen, of wil de buurvrouw helpen met de was. Of u spreekt met een ander gezin af een dag per week voor elkaar te koken.

Oppas

U kunt ook denken aan een oppas die bij u thuis komt. De oppas let op de kinderen, maar kan ook een handje helpen in het huishouden. Bijvoorbeeld door te koken en te eten met de kinderen, en ze naar school of naar bed te brengen. Het is dan wel handig dat u duidelijk afspreekt wat de oppas in het huishouden doet.

U kunt bijvoorbeeld online zoeken naar een flexibele oppas in de buurt.

Gastouder

Een gastouder kan de kinderen opvangen in zijn of haar eigen huis. Een gediplomeerd gastouder neemt dan de zorg voor de kinderen over. Gastouders kunnen eventueel ook in het weekend, 's avonds en 's nachts opvang bieden.

Een gastouder is vaak flexibeler dan de reguliere kinderopvang.

Vrijwillige thuishulp

U kunt ook kijken of er bij u in de buurt misschien een vrijwilligersorganisatie is die thuishulp aanbiedt. Een vrijwilliger kan een handje helpen bij het koken, of even rustig kinderen voorlezen terwijl u de was ophangt. Meer informatie over het zoeken van een vrijwilliger? Kijk bij vrijwilliger nodig.

Particuliere thuiszorg

U kunt altijd terecht bij thuiszorgorganisaties voor hulp, ook als u geen recht heeft op hulp via de Wmo. Ook kunt u kijken of u zelf een werkster of thuishulp kunt vinden. U betaalt de thuiszorg dan zelf.

In sommige gevallen kunt u deze kosten aftrekken van de belasting.

Huishoudelijke hulp

Wanneer u niet voor uw kinderen kunt zorgen, en u onvoldoende hulp uit uw omgeving of van vrijwilligers kunt krijgen, kunt u misschien hulp krijgen via de gemeente. Hulp bij verzorging van kinderen tot 5 jaar kan in bepaalde (uitzonderlijke) omstandigheden onder hulp bij het huishouden vallen. Het gaat dan altijd om een tijdelijke noodoplossing. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Sociaal Team / het team Wmo. Samen met de Wmo-adviseur bespreekt u wat u nog zelf kunt en waar u hulp bij nodig hebt.

Organisaties

Hulp bij het huishouden

De ZorgSpecialist

 023-51 00 200 dezorgspecialist.nlCrocusstraat 12071NWSantpoort-Noord

ThuiszorgInHolland

 023-82 00 150 thuiszorginholland.nlLaan van Berlijn 3292034SMHaarlem

huishoudelijke hulp - Nederland

 huishoudelijke-hulp.nlCruquiuskade 451018AMAmsterdam

Wmo-loket

Gemeente Beverwijk

 0251-25 62 56 beverwijk.nlStationsplein 481948LCBeverwijk

Thuiszorginstelling

Buurtzorg Nederland - Buurtzorg Team Beverwijk 3

 06-83 94 99 24 buurtzorgnederland.comThomas Wijckstraat 11943JPBeverwijk

Buurtzorg Nederland - Buurtzorg Team Beverwijk 4

 06-12 20 06 55 beverwijk4.buurtzorg.netAlkmaarseweg 2221944DVBeverwijk

Zorgbalans - Buurtteam Beverwijk

 088-11 89 28 zorgbalans.nlZeestraat 601942ASBeverwijk

Hulpaanbod

Gastouderopvang

Gastouderbureau Pollewop

Gastouderbureau Pollewop is een dynamisch bureau waar kwaliteit en...

Gastouderopvang

Kinderopvang 't Kwakersnest verzorgt al jaren professionele...

Vrijwillige thuishulp

Melden bij de gemeente