Heeft u langdurige lichamelijke klachten als gevolg van ouderdom, een chronische ziekte of handicap dan kan dat wonen lastiger maken. Woningaanpassingen kunnen u misschien helpen om veilig gebruik te blijven maken van uw woning. Als u dit niet zelf kunt regelen, dan kunt u een melding van uw hulpvraag doen bij het Sociaal Team / het team Wmo.

Wanneer de gemeente een woningaanpassing voor u regelt of vergoedt, dan heet dit ook wel een 'woonvoorziening'.

Het gesprek

Doet u een melding bij de gemeente voor ondersteuning uit de Wmo, dan krijgt u een uitnodiging voor een gesprek.

Tijdens het gesprek bespreekt u samen met de Wmo-adviseur uw situatie. de Wmo-adviseur gaat na wat er mogelijk is en bekijkt of u voldoet aan de voorwaarden voor een aanpassing aan uw woning. U krijgt uiteindelijk te horen of uw verzoek is goedgekeurd.

Om u goed voor te bereiden op dit gesprek, kunt u de tips lezen.

Woningaanpassing via de gemeente (woonvoorziening)

De gemeente vergoedt alleen de goedkoopst adequate mogelijkheden. Als u zelf kiest voor een duurdere aanpassing dient u de meerkosten zelf te betalen.

Besluit de gemeente dat u in aanmerking komt voor een woonvoorziening dan zijn er twee mogelijkheden: zorg in natura of een persoonsgebonden budget. Bij zorg in natura regelt de gemeente de aanpassing voor u. Sommige woonvoorzieningen (bijvoorbeeld de traplift) krijgt u in bruikleen.

Bij persoonsgebonden budget krijgt u een maximumbedrag dat u kunt besteden bij de aanschaf van woningaanpassingen. De meeste gemeente vergoeden alleen de goedkoopst adequate oplossing. Het persoonegebonden budget is hierop gebaseerd.

Voor aanpassingen in uw vakantiewoning of caravan krijgt u geen woonvoorziening vanuit de Wmo.

Algemeen verkrijgbare aanpassing niet vergoed

Aanpassingen die u ook bij een bouwmarkt kunt kopen, worden vaak niet vergoed door de gemeente. Denk aan wandbeugels, een verhoogd toilet of een hendelmengkraan. Vraag bij uw gemeente na voor welke aanpassingen u een voorziening kunt aanvragen.

Eigen bijdrage

Voor woningaanpassingen moet u een inkomensafhankelijke eigen bijdrage betalen. Deze eigen bijdrage wordt berekend en geïnd via het CAK. Is de aanpassing voor een kind onder de 18, dan kan een eigen bijdrage worden gevraagd aan de ouders.

Vergoeding voor huistechniek (domotica)

Bepaalde zorgondersteunende techniek valt onder de basisverzekering van uw zorgverzekeraar. Bijvoorbeeld personenalarmering. Apparatuur die het wonen makkelijker maakt, heet ook wel 'domotica'.

U heeft hiervoor dan wel een medische indicatie nodig. In aanvullende verzekeringen zijn soms nog meer opties opgenomen. Vraag dit na bij uw zorgverzekeraar.

In zeer uitzonderlijke gevallen kan de gemeente technologie in huis ook vergoeden vanuit de Wmo. Bijvoorbeeld apparatuur voor het op afstand bedienen van ramen, deuren en gordijnen.

Verhuizen

Zijn woningaanpassingen niet mogelijk of te duur, dan kunt u overwegen om te verhuizen naar een woning die al aangepast is. De gemeente wijst u misschien ook op deze mogelijkheid, als verhuizen een goedkopere oplossing is dan het aanpassen van uw huis.

Verhuiskostenvergoeding

Moet u vanwege een beperking, die niet voorzien was, naar een aangepaste woning verhuizen? Dan kunt u misschien een verhuiskostenvergoeding krijgen van de gemeente.

Hier zijn wel voorwaarden aan verbonden. U kunt met de gemeente bespreken of u in aanmerking komt voor een verhuiskostenvergoeding. Het beste kunt u ruim voor de verhuizing contact opnemen met het Sociaal Team / het team Wmo.

Woningaanpassingen in een huurhuis

Woont u in een huurhuis? Dan kunt u ook woningaanpassingen aanvragen bij de gemeente. Het is wel verstandig uw verhuurder hierover te informeren. Beslist de gemeente dat u een aanpassing krijgt, dan heeft u echter geen toestemming nodig van de verhuurder. De verhuurder mag wel meepraten.

U kunt de aanpassing zelf uitvoeren, of dit door de gemeente laten doen. U hoeft de aanpassing niet te verwijderen als u verhuist.

In de IJmond hebben de woningcorporaties hun woningen voorzien van een Grijswijzer-label. Met dit label wordt toegankelijkheid van een woning weergegeven. Aan de hand van dit label kunt u beoordelen of een woning geschikt is voor het gebruik van een rollator, een rolstoel of een (complexe) rolstoel. Het label vindt u ook terug op de website waarop de woningen van de woningcorporaties worden aangeboden.

Extra huurtoeslag

Woont u in een aangepast huurhuis, dan mag de verhuurder daarvoor extra huur rekenen. Als u in een aangepast huis woont, kunt u meer huurtoeslag aanvragen bij de Belastingdienst.

Korting op aanpassing

In sommige gevallen is het mogelijk om een korting voor woningaanpassingen te krijgen. Zo geven sommige ouderenbonden of ledenverenigingen van thuiszorgaanbieders kortingen op producten of klusdiensten.

Tip: vraag aanpassing op tijd aan

Doe op tijd een melding bij de gemeente, als u denkt dat u een woningaanpassing nodig heeft. Er gaat tijd overheen voordat u weet of u de aanpassing daadwerkelijk krijgt.

Als u een aanpassing alvast zelf koopt of laat aanbrengen, krijgt u achteraf geen vergoeding van de gemeente.

Blijverslening

Met de Blijverslening maakt u uw woning levensloopbestendig waardoor u zo lang mogelijk van uw eigen woning geniet. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van een slaapkamer of badkamer op de begane grond of aan het verwijderen van drempels. Misschien moet uw woning geschikt worden gemaakt voor specifieke zorg. Er zijn volop technische snufjes waarmee u uw huis afstemt op uw wensen.

Met de Blijverslening financiert u deze aanpassingen aan uw huis en maakt u uw woning klaar voor de toekomst. De Blijverslening is een lening voor particuliere woningeigenaren die de gemeente aanbiedt, met zeer gunstige voorwaarden. De lening kan hypothecair of consumptief worden afgesloten.

Meer algemene informatie over de Blijverslening vindt u op de website van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting.

U dient een vooraanvraag over de Blijverslening in bij de gemeente Beverwijk.

Hulpaanbod

Woningaanpassing

Zorgkamer

De PasAan zorgkamer is een tijdelijke aanpasbare aanbouw aan de...

Aanbouw of opbouw aan bestaande woning

Het ontwerpen, begroten en realiseren van een aanbouw en/of opbouw...

Aanvraag aanpassing in/bij de woning

Een woonvoorziening is een aanpassing aan of in uw woning,...

Organisaties

Wmo-loket

Gemeente Beverwijk

 0251-25 62 56 beverwijk.nlStationsplein 481948LCBeverwijk

Meer info, melding of aanvraag

Vergelijk hulpaanbod