Er zijn verschillende manieren om aan een huurwoning te komen. Mensen kunnen zich bij een woningcorporatie inschrijven voor een sociale huurwoning. Een andere mogelijkheid is particulier huren. Wilt u in uw huurhuis woningaanpassingen doen vanwege ouderdom of een beperking? Neemt u dan contact op met uw verhuurder. In sommige gevallen is vooraf toestemming nodig.

Huren via de woningcorporatie

Is uw inkomen laag? Dan komt u misschien in aanmerking voor sociale huur. Hiervoor kunt u terecht bij woningcorporaties.

Meestal zijn er lange wachtlijsten voor sociale huurwoningen. Het is verstandig om u snel in te schrijven.

Urgentie aanvragen

Als u dringend een sociale huurwoning zoekt, kunt u een urgentieverklaring (of woonurgentie) aanvragen. U krijgt dan voorrang op andere woningzoekers.

Slechts een klein gedeelte van de woningzoekers krijgt urgentie. Namelijk alleen als u in een noodsituatie zit, waar u zelf niets aan kan doen. Bijvoorbeeld omdat uw woning is afgebrand of wanneer uw woonsituatie een ernstige bedreiging vormt voor uw lichamelijke gezondheid. Uw aanvraag wordt beoordeeld door een onafhankelijke commissie.

Particulier huren

U kunt er ook voor kiezen om particulier een woning te huren. Dit heet ook wel 'huren in de vrije sector'. Meestal is de prijs van zo'n woning hoger dan die van een sociale huurwoning. Daarnaast betaalt u vaak eenmalige bemiddelings- en administratiekosten. Er zijn verschillende sites waarop u kunt zoeken naar particuliere huurwoningen. Bijvoorbeeld Marktplaats en Funda.

U kunt ook een huurwoning zoeken via een makelaar.

Woningaanpassingen in een huurhuis

Voor woningaanpassingen heeft u in sommige gevallen toestemming nodig van de verhuurder. Het kan bijvoorbeeld gaan om aanpassingen die nodig zijn vanwege ouderdom of een beperking. Neemt u hiervoor contact op met uw verhuurder. U kunt de aanpassing zelf uitvoeren, of door de gemeente laten doen. Als u voor veranderingen in de woning toestemming heeft gekregen hoeven deze in de meeste gevallen bij verhuizing niet ongedaan te worden gemaakt.

Duidelijkheid vooraf

Voordat u in een huurwoning gaat wonen, is het belangrijk om duidelijkheid te hebben over de kosten. Spreek van tevoren af welk woningonderhoud u zelf moet betalen en regelen, en welke reparaties voor rekening van de verhuurder zijn.

Het is handig om de staat van de woning schriftelijk vast te leggen. U kijkt dan met de verhuurder of er gebreken zijn maakt hier een rapport van. U ondertekent allebei dit rapport. Zo voorkomt u dat u problemen krijgt als u het huurcontract weer opzegt.

Problemen met verhuurder

Heeft u problemen met uw huurcontract of uw huisbaas, dan kunt u om advies vragen bij het Juridisch Loket. U kunt hier gratis binnenlopen.

Huurtoeslag

Huurtoeslag is een bijdrage in de huurkosten van het huis waar u woont. De hoogte van de huurtoeslag en of u hier recht op heeft, hangt af van:

  • de hoogte van uw inkomen
  • hoeveel vermogen u heeft
  • uw leeftijd
  • hoe hoog de huurprijs van uw woning is

Via de website van de Belastingdienst kunt u nagaan of u in aanmerking komt voor huurtoeslag. Huurtoeslag aanvragen doet u via Mijn toeslagen.

Organisaties

Woningverhuurder

Woongroep d' Oldenborgh

 Fokkerlaan 1071945VHBeverwijk

Woonzorg Nederland

 020-66 62 666 woonzorg.nlProf. E.M. Meijerslaan 31183AVAmstelveen

Sint Agnes Woning Stichting

 0251-23 94 80 sint-agnes.nlMaerten van Heemskerckstraat 341961EBHeemskerk

Juridisch Loket of rechtswinkel

RTS Advocaten & Mediators Heiloo - mr. S. Kuijs...

 072-73 70 153 rtsadvocaten.nlKennemerstraatweg 3861851BKHeiloo

Meer info, melding of aanvraag

Vergelijk hulpaanbod