Bij een mantelzorgondersteuner kunt u uw vragen stellen over alles wat komt kijken bij de zorg. Bijvoorbeeld: hoe u de zorg kunt regelen, hoe u zelf leuke dingen kunt blijven doen, hoe u goed omgaat met de aandoening van uw naaste en welke hulpmiddelen er mogelijk zijn.

Advies en steun bij mantelzorg

Advies en praktische hulp bij het regelen van de zorg kunt u krijgen via het mantelzorgsteunpunt in uw gemeente. Voor de gemeenten Beverwijk en Heemskerk kunt u terecht bij MaatjeZ of bij We(l)doen IJmond.

MaatjeZ, Centrum voor Mantelzorg

Bij MaatjeZ kunt u terecht voor advies, tips en het regelen van vervangende zorg. Bel 088-995 77 88 of stuur een e-mail naar info@maatjez.nl. Meer gegevens van MaatjeZ.

We(l)doen IJmond

Bij We(l)doen IJmond werken organisaties met elkaar samen om mantelzorgers en vrijwilligers te ondersteunen. U kunt bellen met 0251 300 333 of een e-mail sturen naar info@weldoenijmond.nl. U kunt ook langskomen. De We(l)doen-consulenten staan maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 12.30 uur voor u klaar op de locaties in Beverwijk en Heemskerk: Locaties We(l)doen IJmond.

Jonge mantelzorger

Ben je jong en zorg je voor iemand uit je gezin? Je staat er niet alleen voor! In Beverwijk en Heemskerk zijn er meer jonge mantelzorgers. Op de website van MaatjeZ lees je hun verhalen en kan je zelf je verhaal kwijt, als je dat wilt. Voor tips en hulp in jouw situatie kan je contact opnemen met MaatjeZ.

Ook bij We(l)doen IJmond kunnen ze je verder helpen. Daarnaast heeft We(l)doen een paar handige tips op de website staan.

MantelzorgNL

MantelzorgNL is de landelijke vereniging voor mantelzorgers. Zij behartigen de belangen van mantelzorgers en geven ondersteuning.

U kunt lid worden van MantelzorgNL of naar hun Mantelzorglijn bellen (030 760 60 55). U kunt daar terecht met al uw vragen, zorgen en problemen.

Ouderenadviseur of cliëntondersteuner

Heeft u behoefte aan hulp bij het regelen van de zorg? Een cliëntondersteuner kan met u meedenken, helpen met aanvragen van zorg, en u helpen in het contact met zorginstellingen.

Een ouderenadviseur is gespecialiseerd in de vragen en problemen over zorg die ouderen tegenkomen. Een ouderenadviseur is er ook om mantelzorgers te adviseren over de zorg voor een ouder iemand.

Meer lezen over cliëntondersteuning en ouderenadvies.

Casemanager dementie

Een casemanager dementie ondersteunt mensen met dementie en mantelzorgers bij al hun vragen over dementie. Daarnaast biedt hij of zij informatie over zorgmogelijkheden en helpt eventueel zorg te regelen. De casemanager is uw aanspreekpunt voor vragen, ook wanneer er meerdere zorgverleners betrokken zijn.

U kunt bij uw huisarts of uw zorginstelling navragen of u hulp kunt krijgen van een casemanager.

Bijeenkomsten voor mantelzorgers

MaatjeZ organiseert bijeenkomsten voor mantelzorgers waar u veel informatie kunt opdoen over mantelzorg en het omgaan met de aandoening of beperking van uw naaste. Bijvoorbeeld het Themacafé. Er zijn ook regelmatig gespreksgroepen bij MaatjeZ. Neem contact op met MaatjeZ voor meer informatie.

Ook patiëntenverenigingen organiseren vaak bijeenkomsten, lezingen en workshops. U kunt onder het kopje 'Hulpaanbod' kijken wat er beschikbaar is.

Informatie van uw gemeente

Heeft u een vraag over mantelzorgen of over mantelzorgondersteuning in uw gemeente? Dan kunt u ook contact opnemen met het Sociaal Team / het team Wmo om uw situatie te bespreken; een medewerker zal dan met u meedenken over een passende oplossing voor uw vraag.

Organisaties

Mantelzorglijn

Mantelzorgorganisatie

STG vrijwilligershulp & mantelzorg

 088-11 82 985 stg-vrijwilligershulp.nlAlkmaarseweg 111947DABeverwijk

We(l)doen IJmond

 0251-30 03 33 weldoenijmond.nlBeatrixlaan 21947HSBeverwijk

Steunpunt mantelzorg

We(l)doen IJmond

 0251-30 03 33 weldoenijmond.nlBeatrixlaan 21947HSBeverwijk

We(l)doen IJmond

 0251-30 03 33 weldoenijmond.nlLauraplein 11961GPHeemskerk

Wmo-loket

Gemeente Beverwijk

 0251-25 62 56 beverwijk.nlStationsplein 481948LCBeverwijk

Hulpaanbod

Mantelzorgondersteuning

Contactbijeenkomst mantelzorgers