Menu

De voordelen van vrijwilligerswerk doen vanuit een uitkering

Met vrijwilligerswerk helpt u niet alleen uw omgeving, het kan ook erg goed zijn voor u zelf. U komt andere mensen tegen, doet iets waar u anderen mee helpt en waardoor u zich nuttig kunt voelen.

Opstap naar een betaalde baan

Vrijwilligerswerk kan ook een opstap zijn naar een betaalde baan. U krijgt er bijvoorbeeld meer zelfvertrouwen van, waardoor u een betere indruk maakt bij een sollicitatiegesprek. U leert er dingen die ook nuttig zijn voor een baan. Dat hoeven geen bijzondere dingen te zijn. Iemand die een keer per week koffie schenkt in een zorgcentrum kan bijvoorbeeld laten zien dat hij goed met oudere mensen om kan gaan. Iemand die meehelpt om een sponsorloop op school te organiseren, kan laten zien dat hij organisatietalent heeft.

CV

Vrijwilligerswerk staat goed op uw CV: u kunt ermee laten zien wat u allemaal kunt. En u laat zien dat u actief bent. Dat is helemaal belangrijk als u een tijdje geen werk heeft. En wie weet kunt u via het vrijwilligerswerk wel een betaalde baan krijgen.

Tegenprestatie

Heeft u een bijstandsuitkering? Dan kan de gemeente u vragen iets terug te doen voor uw uitkering. Dit heet een tegenprestatie . Het werk dat u met een tegenprestatie doet moet nuttig zijn voor de samenleving. Dat werk heeft daarom overeenkomsten met vrijwilligerswerk. Doet u vrijwilligerswerk? Dan hoeft u misschien geen tegenprestatie te doen.

Voorbeeld:

Jan (57) heeft een bijstandsuitkering. De voetbalvereniging in het dorp is zijn lust en zijn leven. Hij is er bijna iedere dag te vinden. Hij traint de allerkleinsten, houdt de velden schoon, repareert van alles en nog wat, en staat vaak in de kantine achter de bar. De gemeente vindt dat Jan voldoende doet voor de maatschappij. Dit vrijwilligerswerk is zijn tegenprestatie.

Vrijwilligerswerk zoeken

Tips en uitleg over het vinden van vrijwilligerswerk in uw gemeente.

Organisaties

Vrijwilligerscentrales

STG Vrijwilligershulp en mantelzorg

 088-11 82 985 facebook.comAlkmaarseweg 111947DABeverwijk

Vrijwilligerscentrum Haarlem en omgeving

 023-53 00 500 haarlemvoorelkaar.nlGedempte Oude Gracht 202011GRHaarlem

Vrijwilligersorganisaties

Voedselbank IJmond Noord

 0251-20 07 91 voedselbankijmond.nlHilbersplein 181944RABeverwijk

STG vrijwilligershulp & mantelzorg

 088-11 82 985 stg-vrijwilligershulp.nlAlkmaarseweg 11a1947DABeverwijk

Stichting Vrijwilligers Vervoer IJmond

 0251-25 74 81Maltezerplein 311961JCHeemskerk

Sociale dienst

IJmond Werkt!

 0251-27 90 00 ijmondwerkt.comStationsplein 481948LCBeverwijk

Vergelijk hulpaanbod