Ziekte kan grote gevolgen hebben als u een eigen bedrijf of zelfstandig beroep heeft. Als u een tijd niet werkt, heeft u ook geen inkomen. Een griepje zal vaak geen probleem zijn, maar wat als u langer ziek blijft?

Verzekering

Wilt u toch een inkomen als u lange tijd ziek bent? Dan moet u zelf een verzekering afsluiten. Er zijn verschillende mogelijkheden bij UWV of bij een verzekeringsmaatschappij. Sommige zorgverzekeraars bieden een collectieve zorgverzekering aan voor zzp'ers, via Stichting ZZP Nederland, zzp-nederland.nl.

Niet verplicht

U bent niet verplicht om een verzekering te nemen. Als u genoeg spaargeld heeft, kunt u een ziekteperiode misschien ook zelf overbruggen.

Te weinig geld of ouder dan 55

Heeft u niet genoeg geld en geen verzekering? Dan kunt u misschien bijstand krijgen van de gemeente. Bent u ouder dan 55 jaar en moet u door uw ziekte stoppen met uw bedrijf? Dan kunt u een IOAZ -uitkering aanvragen bij de gemeente.

Zwangerschap

Er is wel een wettelijke uitkering voor vrouwen met een eigen bedrijf of zelfstandig beroep die zwanger worden. Dit is een zwangerschaps- en bevallingsuitkering. De uitkering duurt in totaal 16 weken.